četrtek, 28. februar 2013

Angel smrti


Za večerjo so dobili puranji zrezek. In nekomu se je zdelo nepopisno kul, da je ocvrt krompir bil oblikovan v zvezdice in zvončke. To mu užitnosti ni popravilo, ampak kakor je hrana drugače bila bedna, je vseeno dajala sivim stenam jedilnice nekaj prazničnega pridiha. Zares siromašni okraski, ki jih je nekdo navesil po prostoru, svojega dela pač niso opravili. Vsi so jedli molče, le tu in tam je kaka žlica zaropotala po pladnju, pospremljena z očitajočimi pogledi. Praznik v zaporu, pa četudi na skorajda odprtem oddelku, pač ni mogel pod nobenim pogojem biti praznik. To mu je bilo jasno že pred tedni. Ampak imel je načrt. In zaenkrat ni nič kazalo, da bi se sfižil. Ostali sojetniki že lep čas niso zakuhali nobenega kravala, tudi pazniki so bili zadnje čase zelo sproščeni in nasploh bo lahko življenje v zavodu primerjal z malo strožjim internatom. Pri svojih devetnajstih bi pravzaprav itak moral biti tam, če ne bi bilo nesrečne podrobnosti, da je že bil skoraj polnoleten, ko se je zgodilo.

**

Nad naselje je že padal mrak, ko se je vrnil iz šole. Zimski dnevi so kratki, in četudi se je pouk končal ob enih, ga je vlak odložil nekaj kilometrov od doma šele ob pol štirih. Stopil je skozi vrata in vrgel torbo v kot kot vedno. Njegova trinajstletna sestrica je okoli smrečice ovijala dolg rdeč trak, medtem ko si je mama dajala opravka s pospravljanjem.
„Kosilo imaš v pečici,“ mu je dejala in še naprej prizadevno drgnila omaro, čeprav je bila videti brezmadežna. Skomignil je z rameni in se odpravil v kuhinjo.
„Pa za ata še malo pusti, ga še ni nazaj!“ je zaklicala za njim.
Skomignil je z rameni in si napolnil krožnik. Znova stara zgodba. Fotr ga pije nekje zunaj, doma pa ga mora vse čakati in vse biti tipi top, drugače bo spet padalo. Jed mu naenkrat ni več teknila, a je še vedno zajemal, da bi vase dobil nekaj toplote; pot do doma ga je premrazila. Stopil je k radiatorju in nanj pritisnil roke. Bili so komajda mlačni. Medtem je prišla v kuhinjo mama in vzela krožnik, da ga pomije.
„Pusti, saj bom sam. Gotovo imaš velik drugega dela.“
„Ne, je že v redu. Pojdi pomagat Maši z drevescem.“
Dotaknil se je njene rame in se zdrznil, ko je zaječala.
„Kaj ti je spet naredil?“
„Nič ni, nič! Pretegnila sem si jo od vsega tega pucanja.“
Potegnil jo je za ovratnik in ji razkril ramo. Čeprav si ga je hitro popravila nazaj, je jasno videl veliko črnavko. Jezno je odkorakal iz kuhinje.
„Črt, ni to kar misliš! Črt! Prosim!“ A ni je več hotel slišati. Z omare je vzel škatlo z okraski, ki je Maša ni dosegla in jih molče začel obešati na plastične veje. Takrat so v vratih zarožljali ključi. S sestro sta se spogledala in tiho je prikimala. Besede niso bile potrebne.

**

Njegov ključ ni napravil niti najmanjšega šuma. Malo zaradi opreznosti, s katero je odklepal vrata, malo pa tudi zato, ker mu je v zadnjih dneh uspelo namazati vse ključavnice in tečaje vrat. Pa še prav otročje lahko je bilo, kajti pazniki so njegovo idejo pozdravili. misleč, da bodo zdaj laže nadzorovali kaznjence, ko ne bodo slišali vrat že od daleč. Celo sami so mu prinesli WD-40. Z univerzalnim ključem je šlo malo težje, dokler mu eden od pravih kriminalcev, specialist za vlome ni povedal, da ga sploh ne potrebuje. Dovolj mu je do kraja napiljen ključ in nekaj, s čimer bo udaril po njem. Zobci bodo zbili ključavnico in v tistem trenutku bo lahko ključ obrnil. Vse skupaj traja le nekaj sekund. Na vprašanje, zakaj potem ne pobegne, je vlomilec le skomignil z rameni. Bil je že namreč malo v letih in trdil, da mu tam pravzaprav nič ne manjka. Ostalim da sicer tega ne razlaga, ker je bolje, da so lepo zaprti, ampak takega mladinca je pa res škoda. Pa itak vidi, da je dober fant.
Hodniki so bili, kot je pričakoval, prazni. Pazniki so se zbrali v skupni sobi in gledali film skupaj z nekaterimi dobro zapisanimi kaznjenci, večina ostalih pa je spala ali se igrala s svojimi priveski. Za sabo je zaprl vhodna vrata in se odkradel čez dvorišče, naravnost proti kameri. Natanko je vedel, kje ima mrtvi kot in kdaj mora steči. Slabe tri metre visok zid pa mu tudi ni bil nikakršna ovira. Do glavne ceste je imel le dobrih pet minut in dobiti avtoštop mu ne bi smel biti problem. Še vedno je bil videti srednješolec, skorajda malo piflarja, in taki so nenevarni. V mislih se je še enkrat zahvalil sodniku, ki ga je napotil v ustanovo brez uniform in z minimalnimi varnostnimi ukrepi.

**

Vrata so skorajda padla s tečajev, ko je v njih butnilo več kot stokilsko telo, ki ni premoglo dovolj koordinacije da bi pritisnilo kljuko do kraja. No, taista kljuka ga je tudi obdržala na nogah, ko je že od vrat pričel vpiti.
„Mara! Prid sm! Mi boš sama kurbala, kako si se povedala!"
Medtem ko se je poskušal vzravnati, je z ramo z vrat zbil kamnit obesek angela, ki je tam visel kot božični okras. K sreči je padel na predpražnik in se ni razbil. Medtem, ko se je s težkimi koraki nameril proti dnevni sobi, je Maša tekla pobrat njej tako ljubek okrasek, on pa je še naprej kričal:
„Kje si, prasica! Nimaš kaj zanikat! Je vse povedal Spidi! Si mislila, da ne bo držal gobca?! On od vseh! Ki po dveh deci izblebbetetata vse vsakomur! Njemu sem že preštel domine! Kje si!“
Zaslišal je tresk in krik, ko je fotr lomastil po dnevni sobi. Črt je pogledal proti Maši ki je če vedno v rokah stiskala angela. Zgrabil ga je in se pognal v dnevno sobo. Še med tekom je dvignil kipec in z vso silo treščil očeta po glavi. In še enkrat. In še enkrat. In še. Še. Tresk. Tresk. TRESK.
Ko se je rdeča megla pred njegovimi očmi razkadila, je videl, da s krvavimi rokami objema mamo, ki je neutolažljivo ihtela. Tisto, kar je bilo nekoč oče, glave praktično ni imelo več. Soba, on in mama so bili prekriti ž lepljivo zmesjo krvi in možganovine. Maša pa je samo stala pri vratih in se tresla. Ko so ga vklenjenega odpeljali, ni mogel nobeni pogledati v oči, pa čeprav je vedel, da je z vseh treh zdrknila strašna senca.
Sodišče je bilo prizanesljivo. Upoštevajoč razmere, v katerih so živeli, njegovo starost, in dejstvo, da nikoli niso našli morilskega orožja, je dobil samo pet let.

**

Ura se je bližala eni, ko ga je tovornjakar odložil v domačem kraju. Napotil se je proti cerkvi, kjer so zvonovi pritrkavali za konec polnočnice. Vedel je, da bosta mama in Maša tam. Ni se jima hotel pokazati, ker bi ju verjetno prestrašil, oziroma spravil v skrbi, navsezadnje je le pobegli kaznjenec. Zato je postaval ob zidu in se umikal pogledom odhajajočih. Nihče mu ni namenil posebne pozornosti. Kar naj si mislijo, da je pač eden od mulcev, ki bi radi prižgali kako petardo; ker so se v zadnjih letih čisto umirili, jih nihče več ni preganjal. Potem ju je zagledal in pri srcu ga je zmrazilo: z njima je zares bil Spidi. Senca, ki jo je odložil pred letom dni, se je začela lesti nazaj nanj. A videl je, da je mama videti skorajda srečna, predvsem pa ni videti, da bi z njo ravnal grdo. Zato pa je bila Maša povsem druga pesem. Pobarvana na črno, z debelo plastjo ličila in oblečena kot darkerica. Predvsem pa zgrbljena vase in prav nič Maša, ki jo je videl še nekaj mesecev nazaj. Odločil se je, da jim sledi do doma. Videl je, kako so vstopili in je mama pristavila za čaj. Maša se je zaprla v svojo sobo. A kmalu je za njo vstopil Spidi. Nekaj ji je šepetal na uho, in jo potrepljal po zadnjici. Stara senca je bila pozabljena, a na njeno mesto je skočila druga, še strašnejša. V besu je stisnil pesti in že zbiral pogum, kako se bo znova pognal v hišo – a so se takrat znova odprla vhodna vrata.
Drobcena postava se je izmuznila ven in se odkradla na vrt. Tam je pričela kopati. Črt se je prihulil za drevje in pazil, da z nobenim šumom ne bi izdal svoje prisotnosti. Postavica se je čez nekaj minut vrnila in opazil je, da nekaj drži v rokah. A šele, ko jo je obsvetila svetloba s hodnika, je videl, kaj je iskala. Angel jo bo moral obvarovati pred novo pošastjo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar