sreda, 20. februar 2013

Kako lahko postanem papež

Nekaj dni nazaj sem že objavil prisrčen izobraževalni videoposnetek o volilnem sistemu, pod katerega se je podpisal neki C.G.P. Grey. Tokrat se je gospod spopadel z zelo aktualnim problemom, namreč, kako lahko nekdo postane papež. Dejstvo je namreč, da večina ljudi podrobnosti niti ne ve, razen tega, da se na trgu svetega Petra zbirajo množice in opazujejo dimnik. Ko se iz njega pokadi belo, nekdo radostno zakliče "Habeus papam!" in sledijo ovacije. No, postopek je malo bolj zapleten in pravzaprav zelo demokratičen. Poglejte si video:


Ja, da postaneš papež, je uradno res dovolj, da si katolik moškega spola. ob prelomu prvega tisočletja je to kardinalom šlo kar malo v nos in v 11. stoletju je papež napisal bulo, naj bo papež vedno izbran izmed kardinalov. Včasih pa se kardinali niso mogli dogovoriti, pa so šli iskat izven svojih krogov. Vendar je zadnji, ki ni bil duhovnik, bil ravno Celestin V, ki je uzakonil, da papež lahko odstopi. "Vladal" je samo pet mesecev, na tron pa stopil potem, ko se kardinali kar tri leta niso mogli zediniti, kdo naj bo pontif. Zadnji papež, ki ni bil kardinal je bil Urban VI, ob koncu 14. stoletja. Takrat so se ustrašili pritiska množice, ki je na trgu zahtevala za italijanskega papeža. Predhodnik Gregor XI  je bil namreč Francoz, vsi pa so še dobro pomnili selitev papeškega sedeža v Avignon. Mimogrede, to ni bil gospod, po katerem se imenuje gregorijanski koledar; ta čast pripada Gregorju XII, skoraj 200 let kasneje.
In še najpomembnejše vprašanje: "Habet testiculos duos et bene pendentes." Je to res ali ne? Uradno stališče Vatikana je, da gre za popolno izmišljotino. Neuradno pa... Kako boš preveril, ali je mož dejansko mož? Verjetno ste že slišali za legendo o papežinji, ki so jo razkrili šele, ko je rodila. Prav tako je problem s skopljenci. Če nimaš orodja, ne moreš služiti Gospodu, kakor se to že čudno sliši. kakor koli že, pravijo, da tega niso počeli, pa tudi če so, je reč ukinil v 16. stoletju papež Adrijan VI.

Ni komentarjev:

Objavite komentar