petek, 22. marec 2013

Večer se prične na pumpi

Niti toliko se ni potrudil, da bi s pogledom ošinil mamo in očeta, ki sta večerjala za mizo. S hladilnika je vzel ključe avtomobila in med odhajanjem skozi vrata zamomljal, da pride, ko pride. Tiho očetovo pripombo, da bi še kako uro potreboval avto, ker mora na drug konec mesta peljati obljubljene rezervne dele, je kot ponavadi preslišal. Po glavi mu je rojilo le, kakšen večer ga čaka.

Zadovoljno požvižgajoč je odklenil vrata garaže; kar ni mu šlo v glavo, kako lahko stanujejo v tako zarukanem blokovskem naselju, da si še avtomatične rampe ne morejo omisliti. Mar starim mi zoprno, da morajo vedno stopati iz avtomobila, odklepati prekleta vrata in jih spet zakleniti za sabo? Le kaj počnejo mrhe s svojim denarjem? Kolikor ga nočejo dati njemu, bi lahko vsak mesec postavili eno. Še dobro, da je odkril, kam matka skriva denar, zdaj mu vsaj ni več treba skrbeti, ali bo imel dovolj za džolije.

Vedno je imel rad odmevanje v garaži. Akustika praznega prostora mu je zbujala občutek, kot da je že na spidu. In ni ga lepšega, kot pognati motor, ga parkrat pritisniti do visokih obratov in z divjim cviljenjem speljati s parkirnega mesta. Zvok je imel... globino. Oddivjal je iz garače in pustil vrata odprta. Jih bo že zaprl kdo od sosedov, ki se bo pripeljal domov. S Frenkom sta bila dogovorjena na bencinski črpalki, tako kot vedno. Kmalu je zagledal luči, ki so že od daleč bleščale kot otoček v morju mraka. 
Zavil je na parkirišče malo naprej od črpalke, na svoj rezervirani kotiček in stopil iz avtomobila. Kar nekaj sposobnosti in dobršna mera nasilja je bila potrebna, da si je že pred časom izboril enega boljših prostorov. Frenka še ni bilo (kar ga je ujezilo) zato se je odločil sprehoditi naokrog. Na parkirišču je že bilo nekaj skupinic, ki so se hihitale, srkale pivo iz trgovine na črpalki, ali zvijale svoje prve džointe tega večera. Ob tem se je spomnil papirčkov v svojem žepu in stopil proti trgovini.

"Zdravo, stari," se je oglasil prodajalec, ki je točno vedel, po kaj je prišel. Na pult je postavil vrečko, ne da bi mu bilo treba kaj reči.
"Danes imam hudo robo. Nek moj znanec hodi na tisti agronomski faks, in je za diplomsko delal neke poskuse. Vzgojil je hudiča in pol. Prva runda je zate zastonj!"
No, večer je postajal vse boljši in boljši. Pograbil je vrečko, vrgel na pult dve fliki za ostale stvari, ki so bile v njej (standard, šest piv, ledeni čaj in tri škatle čikov) in se napotil proti avtomobilu. Frenk se je končno pojavil, s seboj pa je imel dve čisto solidni babi, ki sta bili tudi razlog za idiotsko režanje, s katerim je svetil okrog.

"Moji dami, to je Robi, o katerem sem vama pravil. Naš šofer za nocoj, naš duhovni vodja in ded, ki vaju obe pripravi do ekstaze pa vaju ne bo niti slekel."
Ženski sta se zahihitali in videlo se jima je, da ju je Frenk prej že prepariral. Očitno so se odločili za eno puhačino brez njega. Toliko bolje. Novo robo bo lahko preizkusil sam.
"Frenk, ste spet začeli brez mene?"
"Daj no, stari, vidiš da pičkama dogaja, morali smo potegniti dva komada, da sem jih prepričal, naj gresta z nama. To pa res ni, da bi se človek sekiral."
"Valda, stari, ampak to pomeni, da sem enega zadaj. In to pomeni, da bom bom sam počekiral tole novo robo, ki sem jo dobil. Sfrkaj mi ga. Fifti-fifti, tipo je rekel, da je bojda huda stvar."
Frenk je, vedno pripravljen, potegnil iz žepa umetelno tobačnico, ki jo je sunil fotru. Najlepša stvar pri njej je bil mehanizem, ki ti je sam zvil cigareto, ko si jo zaprl. Hitro in učinkovito, kdo se bo še trudil s frkanjem na roke? Robiju se je vedno zdelo to strašno frikovsko. 

Zapuhal je prve dime in zakašljal. Stvar je prav nenormalno pekla. Naslednijč je potegnil bolj pazljivo in ignoriral Frenkove poželjive poglede po smotki. Uživantsko je pihnil dim v zrak in fokusiral pogled na reflektor, ki je svetil nad njim. Ta je pričel vse bolj bleščati.
"Aha, že dogaja..." je še pomislil, dokler mu ni ves svet eksplodiral v obraz.
Naslednja stvar, ki jo je zaznal, je bila ostudna lovkasta pojava, ki je svoj kljun odpirala komaj nekaj centimetrov od njega. Hotel je zakričati, kljun pa je zakokodakal:
"Ej, stari, kaj maš to za eno robo, k ti ful dogaja? Hehe."

Počasi se je zavedel prostora okoli sebe. Nad njim je svetil reflektor, obdan z nepregledno črnino, pred njim so mežikale modre lučke, ki so označevale rob steze in naslanjal se je na spolirano površino svojega skokca. Stojijo na hiperpumpi, kot vedno, ko gredo v lajf. Tudi z njegovim telesom je vse okej. Še vedno ima lovke na glavi, kljun je oster in lučke lepo odsevajo v oklepu. Megleno se je spominjal, da bi v resnici moral imeti ustnice? In zraven bi morali biti...
"Kje sta pički?"
Grdo ga je pogledal, češ, kako ju pusti sami, mu pomignil, naj se spoka v skokca in stopil za mrhama v trgovino. Ko so končno posedli v črnega lepotca, se je zmagoslavno razgledal po vseh prisotnih in dejal:
"Noč je še mlada. Kdo ve, kaj nas še čaka!"

Svoje besede je podkrepil z dvema strupeno modrima brizgoma iz šob ionskega motorja in zapeljal po vzletni stezi. ^ez nekaj trenutkov so švignili mimo prometnega znaka, na katerem je bil zarisan velik vprašaj, a nihče temu ni posvetil nobene pozornosti.
"Frr-enkh, še enega!"
"Zdajle, ko voziš?"
"Še enega za vsakega, sem rekel!"
Pomolil mu je vrečko s kristalčki, ki so kmalu izginili v požrešnih kljunih. Napravil je lep ovinek in od kraja odprl turbino. Pred sabo se zagledal skupek zvezd in ugotovil, da se mu približujejo. Postajale so vse večje in svetlejše.
"Aha, že dogaja..." je še pomislil, potem pa se je skokec raztreščil ob medzvezdnem tovornem vlačilcu, ki je zavijal na črpalko.

***

Naslednja stvar, ki jo je zaznal, je bil Frenkov bebavo veseli fris, komaj nekaj centimetrov od njegovega. Hotel je zakričati, Frenk pa je zakokodakal:
"Ej, stari, kal maš to za eno robo, k ti ful dogaja? Hehe."
Počasi se je zavedel prostora okoli sebe. Nad njim je sveti reflektor in ubijal pogled na prve zvezde na nebu. Naslanjal se je na avtomobil in bil je na bencinski črpalki. Tudi z njegovim telesom je vse okej. še vedno ima aerodinamično frizuro, ustnice so mehke in voljne, oblekica pa za bejbe haklat. Megleno se je spominjal, da bi v resnici moral imeti kljun? In zraven bi morali biti...
"Kje sta pički?"
"Sta rekli, da gresta še v v šop neki za pit iskat. Si prepričan, da nisi tale stuff prehud?"
Grdo ga je pogledal, češ, kako ju pusti sami, mu pomignil, naj se spoka v avto in stopil za deklinama v trgovino. Ko so končno posedli v črnega lepotca, se je zmagoslavno razgledal po vseh prisotnih in dejal:
"Noč je še mlada. Kdo ve, kaj nas še čaka!"

Svoje besede je podkrepil z rohnenjem avtomobilskega motorja in zapeljal na cesto. Čez nekaj trenutkov so švignili mimo prometnega znaka, na katerem je bil zarisan velik vprašaj, a nihče temu ni posvetil nobene pozornosti.
"Frenk, sfrkaj še enega!"

Ni komentarjev:

Objavite komentar