torek, 19. marec 2013

Največji šov tam zunaj


Popolno tišino je motilo samo rahlo škripanje, kot bi se nekdo nelagodno prestavljal na stolu. Vse je bilo ovito v temo. Potem pa je v kotu zažarela rdeča lučka. In Nič je eksplodiral!
Predstavljajte si lahkotni swing studijskega orkestra. Predstavljajte si bleščečo špico. Predstavljajte si glas Jamesa Earla Jonesa v offu, ki z zanosom spregovori:

"DRAGI GLEDALCI, CENJENE GLEDALKE, DOBRODOŠLI V OODAJI 'STVARI, KI GREDO BUM!' Z VAMI JE VAŠ VODITELJ, PKXREE FAAAAARREN!"

Predstavljajte si umetno zagorelega voditelja z štiriindvajset karatnim nasmeškom, kako priskaklja na oder, maha množici se nalahno priklanja levo in desno, ter pošilja na okrog poljubčke. Če želite, si lahko predstavljate, kako damice med publiko medlijo ob pogledu na očarljivega šarmerja, saj se jim zdi, da gleda prav njih. Predstavljajte si dva pulta in Pkxreeja, ki se napoti proti levemu.

"Dober večer, vesolje!" Tak uvod ga doslej ni izdal še nikoli. Zajel je sapo, počakal še trenutek, da se 
je umirilo viharno ploskanje in zlagoma nadaljeval:
"Nocoj vam pripravljamo prav osebno poslastico. Kot verjetno veste, smo v dosedanjih Stvareh, ki gredo BUM!, razstreljevali zgolj nepomembne zadeve in občasno kako nižje bitje, ki se ga je lastnik v resnici hotel znebiti."
(Predstavljajte si jezne vzklike iz množice, ki je šele zdaj spoznala, da so jih vlekli za nos) A voditelja to ni zmedlo. Zavedal se je, da vso srenjo z lahkoto drži na vajetih. Narejeno žalostno je spregovoril:

"Marsikdo med vami misli, da se mi je zmešalo. Ampak to je čista resnica. Vse dosedaj je bilo zrežirano. Morda sem vam ta trenutek pokvaril iluzijo. A bodimo realni. Globoko v sebi ste vedeli, da nihče pri zdravi pameti ne bo privolil v stvari, ki smo jih počeli. Želeli ste samo verjeti, da si to upamo storiti." Obraz mu je spreletel zmagoslaven nasmešek. "Toda nocoj je drugače! Tokrat smo zares vzeli nekaj, kar bo šlo BUM! In edini, ki nam lahko to prepreči, je zagovornik, ki tokrat res verjame v to, da delamo napak! Prosim, da pozdravite gospoda Boga!"

Predstavljajte si množico, ki pada v ekstazo. Predstavljajte si enoglasno skandiranje: "PKXREE! PKXREE! PKXREE!" predstavljajte si majhnega, plašnega možica, ki še najbolj spominja na malega uradnika. Ali predsednika ake skrajno nepomembne državice tik pred upokojitvijo. Predstavljajte si pručko, ki ga čaka za pultom, da ga bo sploh videti tam. In ko smo pri tem, predstavljajte si Jamesa Earla Jonesa, ki po telefonu s svojim zvonkim basom pravi Lucasu: "You want me for five stinking minutes? I find your lack of faith disturbing." Če želite, si lahko predstavljate daveče in grgrajoče glasove, ki prihajajo iz slušalke. Ahem.

"Gospod Bog si eksplozivno (smeh), pardon, ekskluzivno lasti droben in nepomemben planet v zakotnem delu naše galaksije, ki so ga naši skavti razglasili kot skrajno primeren poligon za našo oddajo! Tu stoji kot glas razuma (glasovi iz množice: "Razstrelite njega! Naj naredi BUM!"), ki nam bo naše nakane na njegovi kroglici poskušal preprečiti!"

Predstavljajte si asistentko, ki na oder pripelje kletko. Predstavljajte si, da je kletka pokrita s kopreno. In asistentka taisto kopreno z erotičnim gibom odgrne. V kletki si predstavljajte skrajno luškano mlado mucko. Predstavljajte is vzdihe in razne krike ženskega dela, ki se ne more načuditi srčkanosti živalce. In zlobni blesk v očeh moškega dela, ki ve, kaj se bo z mačetom zgodilo prav kmalu.

"Tu je naš prvi eksemplar! Gospod Bog, kako se imenuje to bitje? Se razleti v kake ostre dele, ali morda naši gledalci potrebujejo zaščitno opremo (le to najdete pod sedeži, izdeluje pa jo priznano podjetje Ultrarmor, primerno za delo na vrtu, rudarska udejstvovanja in tiste posebne trenutke, cena 44.95, pokličite zdaj!) in nam povejte vsaj en razlog, zakaj muca ne bi naredila BUM!"
Bog se je nervozno odkašljal. Muca je pod vročimi žarometi pričela presti "Eee, to je mačka. Resnično ne bi..."

"MAČKA!" ga je sredi začete misli prekinil voditelj: "Pa si poglejmo, kakšen pok nas čaka!!!"
Predstavljajte si bobnarja nekje v ozadju, ki daje iztočnico za tuš, predstavljajte si dvorano, ki se počasi zatemni. Le en žaromet sveti na kletko, kjer se muca umiva. In potem nagravžen zvok, ki se sliši nekako kot ČMAK. In kosi muce vsepovsod.
"Prekleto, gospod Bog, kaj je to? ČMAK? Zakaj ni napravila BUM????"

Možicu je bilo zares nerodno. skorajda zašepetal je: "Kaj vendarle počnete? Kaj vam je storila uboga žival?"
"Če še ne veste, tukaj gledamo, kako stvari delajo BUM! Zdaj pa si poglejmo nekaj BUM! oglasov!!! Z vami bomo čez nekaj trenutkov."
Predstavljajte si, da vstanete, greste do hladilnika in si vzamete pivo. Na mizi si predstavljajte škatlo krekerjev, ki se bodo prav fino prilegli k pivu. Predstavljajte si Jamesa Earla Jonesa v črnem oklepu. Če še enkrat pomislim, raje si ga ne predstavljajte. [ov se nadaljuje. Na odru ej zdaj dosti večja kletka, v njej pa - skala???

"No, pa poglejmo, kako se obnesejo druge življenjske oblike! Gospod Bog, ali nam obljubite, da bo vsaj tale stvar naredila BUM?"
Možiček si je natančno ogledal skalo in oči so se mu zasvetile.
"O ja, nedvomno. Le prej jo morate politi z vodo."
Kot po ukazu, je začelo na skalo pršeti. Sikanje je napolnilo dvorano, in skala se je zapenila. Pkxree se je zarotniško nagnil h kameri in zašepetal:
"Bog ne ve, da mu beremo misli! Skala je v resnici zelo nevarna, gre za nekaj, čemur pravijo karbid. Ako se ne motim, nas čaka izjemen BUM, zato smo vklopili dodatne ščite! A Bog ne ve, da sam ni zaščiten. Kot kaže, bomo dobili dva BUMA za ceno enega, kar nam bo pustilo prosto pot za Veliki finale!" To rekši, je ročno skočil za pult, dvorano pa je pretresla silovita eksplozija.

Ko se je dim razkadil, Boga ni bilo nikjer. Kamere so se uperile med gledalce in snemale manjše razdejanje, ker je ščit na enem mestu popustil. Ranjena rulja se vseeno ni dala motiti, in je skandirala naprej, zahtevajoč popolno razdejanje. S stropa so se spustili velikanski zasloni, na katerih se je vrtel modro zelen planet. In iz zvočnikov je zabobnel Pkxreejev glas:
"To je planet, ki je bil v upravljanju gospoda Boga! Kot finale sezone smo vam morali pripraviti nekaj posebnega, in verjemite mi, da bo to največji BUM, kar ste jih kdaj doživeli! štejte skupaj z nami!"

Predstavljajte si zaslon, na njem pa majhno, vrtečo se Zemljo. Predstavljajte si številko deset, ki se izriše prek nje. In devet. Predstavljajte si, da se režiser spozna na svoje delo. Zemlje je postala malo večja. Osem. še malo večja. Sedem, šest, pet. Predstavljajte si droben žarek svetlobe, ki je, kot bi šinil iz Zemljine notranjosti. Štiri. Nekje vstran šine drugi žarek. Tri. Zemlja zapolnjuje cel zaslon. Dve. ENA.
Zaslišal je trkanje. Preden je uspel pozvati prišleca, so se vrata že odprla. Metatron, kot vedno v elegantno črni opravi, si je nadel izraz skrajnega neodobravanja.
"Šef, tokrat je šlo za las. Kaj pa, če bi vklopili ščite tudi okoli vas?"

Ni komentarjev:

Objavite komentar