nedelja, 7. april 2013

Tatarc za desetko

Slika je simbolna. Nimam svoje:(
Tokratni naslov ni samo dvoumen, marveč celo troumen, pa četudi se bere povsem nedolžno. Ko sem včeraj pisal o jerkyju in omenil tatarca, je več ljudi izrazilo željo, da svoj recept delim z njimi. Bil sem tudi opozorjen, da ga v resnici ne jemo samo ob posebnih priložnostih. A takrat še posebej radi posežemo po njem.
In danes JE posebna priložnost. Po dveh mesecih objav sem namreč zbral deset tisoč ogledov. Ni slabo, bi rekel. Bolj frajersko bi bilo deset milijonov, a žal nisem slovenska reperska legenda kot kak Challe Salle ali kako mu je že ime. No, to je prva desetka. Druga desetka pride iz tega, da boste za pripravo porabili manj kot deset evrov. In tretja, da si boste pri tistih, ki jih boste postregli, zagotovo prislužili čisto desetko, četudi ga boste pripravili v vsega desetih minutah.

Desetih minutah?

Ja, tatarski biftek je nadvse enostavna reč. odmislite mojstrsko strganje mesa z nožem, odmislite precenjeno pljučno, in predvsem to, da gre za neko fancy hrano. Kaj mislite, da mesarji, ki vam ga ponavadi prodajajo, delajo iz tega posebno znanost?

Sicer rad kuham, a sem pri tem početju nadvse len in vedno iščem kake bližnjice. Če je končni rezultat okusen, potem to pač postane stalna praksa. Tako sem tudi sam s tatarcem kompliciral na mnogo, ker je tako njega dni isto počela mama. Ta je pred davnimi leti, še v socializmu, dobila recept od družinskih prijateljev, ki so bili malce 'bolje situirani.' Recimo tako, da so nam nekoč prinesli prvi multipraktik. Ne smejte se, včasih so bili kakovostni gospodinjski aparati pravo bogastvo in redkost. No, z multipraktikom je prišel tudi recept za tatarca, ki ga tule priobčujem. Moja dodana vrednost je v končni izvedbi.

Potrebujemo:
  • pol kile govejega stegna (notranjega, t.i beli krajec. če ga ni, je dober tudi kak drug kos, brez žilic)
  • začimbe, vse po eno zvrhano čajno žličko: sol, poper, rdeča paprika, kapre
  • tri slane filete inčuna
  • dve veliki žlici majoneze
  • ena šalotka ali pol majhne čebule. Raje vzemite šalotko
  • dva stroka česna
  • žlička viskija
Ja, sliši se malce narobe. Notri bi moralo biti sveže jajce, pa olje, mar ne? Hja, iz česa je majoneza? Kot sem rekel, poenostavljanje.
Vse našteto, razen mesa vrzite v multipraktik in zmiksajte na najvišji hitrosti v povsem gladko maso. Če imate raje bolj ljuto, lahko dodate en feferon ali čili. Zdaj pa glavna finta.

Meso.

Ko greste kupovat meso, si izberite lep kos po navodilih iz recepta, nakar recite mesarju naj vam ga DVAKRAT SFAŠIRA. Ste dobro razumeli? Morda vas bo kateri čudno pogledal, vendar vztrajajte na tem. Zakaj? Modeli imajo profi mesoreznico, ki meso zelo fino zmelje. Moja mama je to počela sama z multipraktikom in potem smo nož menjali vsaki dve leti. Tako pa imate maso za biftek skorajda pripravljeno. Zadnjo besedo pri gladkosti bo dodal ravno vaš multipraktik.

Predvidevam, da se je mešanica začimb že lepo zgladila. Zdaj lahko skozi odprtino v pokrovu pričnete metati koščke mesa, dokler ga ne nahranite z vse pol kile. Multipraktik bo začel počasi stokati, masa pa bo postajala vse bolj kompaktna. Ko je dobro premešano - to pomeni nobenih rdečih pikic surovega mesa - je postopek zaključen. To je po kaki dobri minuti. Nadevajte maso na krožnik, jo lepo oblikujte in po želji okrasite ter postavite na mizo.

Dobrohoten nasvet: maslo vzemite iz hladilnika že prej, ker je mehkega laže mazati na kruh.

Še en dobrohoten nasvet: se toast peče prepočasi? V pečici štedilnika jih lahko opečete 12 naenkrat. Samo vklopite žar in položite mrežo s kruhki na najvišje vodilo. Po minutki, ko dobijo barvo, jih obrnite.

Ni komentarjev:

Objavite komentar