petek, 12. april 2013

Kako plesati s punco

Že pred leti, ko sem prebral četrtega Harryja Potterja, še bolj pa potem, ko sem si ogledal film, se mi je v v možgančkih zadela kristalizirati ena idejica. Verjetno se vsi spomnite bruk, ki sta si jih napravila Harry in Ron, ko sta po otvoritvenem plesu kujavo obsedela in bila sploh zamorjena. Ter pokasirala velike minuse pri ženskem spolu.
Ampak kdo je rekel, da moramo vse življenje biti Harryji in Roni? Zategadelj se bom na drobno razpisal, zakaj bi take klade, kot smo dedci, sploh odkljusali na plesišče.

Najprej razčistimo osnovno dejstvo. Tipi večinoma ne maramo plesati. Razlogi:
  • prepričani smo, da smo nerodni in leseni
  • ples je za geje
  • bojimo se, da bi soplesalko pohodili
  • ples je za geje
  • imamo manjvrednostni kompleks pred Travolto
  • ples je za geje
Ok. Upate reči temu modelu, da je gej???



K temu sploh ne pripomorejo kaj dosti plesne vaje, ki so bile včasih za maturante obvezne, dandanes pa k njim hodi le se malo mularije, ker je tudi maturantski ples ratal neka buržoazna razbibriga z milijonskimi oblekami. Kajti na plesnih vajah vas naučijo samo tehnike, torej korakov in drže. Po domače, povprečnemu tipčku ples kvečjemu zagabijo. Priznajte si, na maturancu, če ste že plesali, ste si v glavi ali celo na glas šteli korake, da ja ne bi česa zajebali. In si potem globoko oddahnili, ko je bilo vse to za vami.

Drugo, dobro znano dejstvo kar samo bode v oči: punce noro rade plešejo. Punce bojo plesale na karkoli, če je le ritem taprav (nas uči veliki mojster Chris Rock). Zakaj? Odgovorov bi lahko bilo nešteto, in vsi bi bili enako relevantni, ampak za pravega deda je vazen en sam: ples je največji možen flirt. Ne le flirt, ples je najbolj spolna zadeva na svetu, z izjemo spolnosti same. Ne verjamete? Poglejte si enkrat bejbike na plesišču. To nasladno miganje z boki, božanje telesa, gibi, ki so usklajeni z glasbo in pumpanje v ritmu. Buta buta buta...
In tu ne govorim samo za štanco ali rejversko nabijanje. Slednje je bolj usmerjeno v hipnozo mase kot v intimni dogodek, kar ples je. Tudi plesanje v krogu, ki ga dostikrat vidimo na feštah in v diskačih, je zgolj družabni dogodek. Vsaka deklica si želi plesati v paru. In to ne z drugo bejbiko. Punce plešejo z drugimi puncami v glavnem zato, ker ni nikjer v bližini deda, ki bi jo pošteno zagrabil in zavrtel. Jasno, vsi so za šankom, kjer si merijo kurce s količino popitih kozarcev in raje samo gledajo mlado pohotno meso. No, fantje, s tem mesom me bo nič, če ne bo zraven malo akcije. Dovolj žalostno je dejstvo, da morajo dandanes v glavnem punce hodit k fantom prosit za ples.

Zato obrnite možnosti za namakanje v svojo korist! Kajti neizpodbitno je, če boste deklico razvneli na plesišču, se zna kaj hitro zgoditi, da ji najboljša stvar z izjemo spolnosti ne bo dovolj. če pa ne bo hotela kavsat, vam je se vedno ostala druga najboljša stvar - popolnoma javno legalno mečkanje z bejbo pred očmi zavistnih konkurentov. Kajti, momci, če že ostaneš brez kavsa, je misel na to, da je bil obte privit par seksi joškov zelo ego stimulirajoča. Zatorej poglejmo, kaj mora umen mladec na hitro vedeti o plesu. In tega ni baš dosti.

Opravimo najprej z najvažnejšim. Če plešeš, nisi peder. Pedrov ne vzburja drgnjenje ob žensko telo. Ples pa je legalen izgovor, da počneš točno to! Ne nabijanje v diskaču, ampak muzika za ples. Recimo kaka Madonna in podobne zadeve. Ja, tudi na rap se da plesat telo ob telesu.
To, da bi si s plesom naredil bruko, prav tako ni izgovor. Že res, da imamo dedci ponavadi toliko občutka za ritem kot nadušna dizel mašina s crknjenima dvema cilindroma in jedilnim oljem v rezervoarju, vendar nobena baba ne pričakuje Johna Travolte!

Ženske, to je jasno dejstvo, na splošno plešejo mnogo bolje od fantičkov. Ni treba biti znanstvenik, da bi to pogruntal, ker one plešejo, tipčki pa gledamo. Vaja pa dela mojstra. Ampak to je nam fantom kvečjemu v korist. boljši plesalec se namreč vedno lahko prilagodi slabšemu. Če ti bejba zabrusi, da plešeš do kurca, je to samo zato, ker ona sama ne zna plesat in misli, da bos ti sam napravil vse. S tako krulo tudi nimate početi kaj dosti. In ono raspucavanje tistih, ki orenk obladajo? Naj se raspucavajo. Pač uživajo v tem, da obvladajo. tisti, ki obvladamo manj, karafek pač ne bomo počeli. Smučamo tudi vsi, pa le redki nastopajo v svetovnem pokalu. Kar pa ne pomeni, da v smučanju ne uživamo.

Za ples torej potrebuješ samo en čink občutka za ritem in muda, da greš po soplesalko. Povabilo na ples ni povabilo na fuk, zato ga bejba zlepa ne bo odklonila. O ja, se najdejo, ampak če je na prizorišču 100 bejb, vam bo najmanj 60 njih reklo ja, če le nisi preveč nalit in/ali preveč presran. Prav tako ti ni treba zbirati poguma cel večer, da bi zaplesal z najlepšo bejbo. Greš do ene, magari cisto povprečne, in rečeš za en ples. Morda odplešeš tudi dva ali enajst. Potem greš do druge in ponoviš postopek. Kot sem dejal, ples ni fuk. Menjaš lahko, kolikor ti pase, kadar ti pase. Pomembno: ko bojo zenske videle, da plešeš, bojo tvoje možnosti, da rečejo ja, strmo narasle. Ja, tudi pri oni nedostopni ledeni kraljici.

Druga pomembna stvar, ki se je moraš držati, je še bolj simpel. Deklici moraš ves čas dajati filing, da plešeš z njo. To pomeni gledanje v oči (ampak ne buljenje), kak nasmešek in na splošno dajanje filinga, da se imaš z njo fajn. To tudi pomeni, da odpade petelinjenje in poskusi kakih norih manevrov, ali zgolj postavljanje pred njo. Ples je zabava v dvoje, ne dominacija enega nad drugim.

In glede na prejšnji stavek, se boste zdaj verjetno popraskali po glavi. Namreč, fant mora voditi punco. kaj je to drugega, kot dominacija, porečete? E, pa ni tako. Fantje smo praviloma višji in močnejši, zategadelj imamo pregled nad plesiščem, sploh če je deklina za glavo manjša. Torej lahko nadzorujemo, kje imamo prostor za vrtenje in miganje. Zaletavanje v druge plesalce je namreč dokaj nevljudno (a opravičljivo in neizogibno v veliki gneči). In zakaj bi moral fant voditi, če punce plešejo bolje? Ravno zato. Kot sem že dejal, dober plesalec se lahko vedno prilagodi slabšemu in ravno tako se deklica, ki ponavadi plese dobro, prilagodi manevrom, ki jih izvajamo sami, pa če smo se tako štorasti. Kaj pa, če dobro pleše tip in je deklica štor? Tudi tu ni problem. Odličen plesalec bo znal zavrteti leseno dečvo, da se bo počutila, kot da sama dobro plese, ker ji bo dal točno vedeti, kaj naj naredi in kako. Edina slaba kombinacija je torej štorast tip in štorasta bejba, ki misli da zna plesati in edino v tem primeru vas bo bejba okurcala. Takih je k sreči zelo malo. Aja, se v enem primeru jih boste fasali: če jo boste popolnoma nesramno grabili za joške in rit.

Okej. ostane nam samo se cisto tehnična stvar. Kako sploh voditi? In to je najbolj simpl. Pozabite na štetje korakov in poze, ki ste jih študirali (ali jih boste, dragi bodoči maturanti) na plesnih vajah. Edino, cesar se morate spomniti, so osnovni koraki polke, valčka, in fokstrota.. To zdaj ne pomeni, da morate plesati samo osnovne korake in šteti takt. So vam samo v oporo. Zakaj teh treh? Ker so, grobo povedano osnovni plesi dvo, tri in štiričetrtinskega takta. Vse karafeke, obrate in parade lahko izpeljete iz tega, kadar vam zapaše, kakor vam zapaše, kajti ples je improvizacija, ne naučeni program. Kako pa bejbi dopovedati, kaj hočete, da naredi?

Na prvem mestu je držanje. Kot sem rekel, ples je oblečen seks (a še vedno NI seks), zatorej stran s sramežljivostjo! Zgrabite jo orenk okoli pasu (to pomeni da svojo dlan držite na njenem križu, ne na riti!), tako da se njene zizike pritisnejo na vase junaške pektorale. Pozabite na brisani prostor, o katerem lapajo učitelji, ali na lažno spodobnost. Luft si lahko privoščiš, če sta oba korake naučena, oziroma plešeta že tako dolgo, da moreta znake prebrati subtilno. Vendar to spet ne pomeni, da jo je treba prilimati nase tako, da revica komaj diha. Prišparajte jekleni objem za trenutke, ko sta oba hudo potrebna ljubezni. Skratka, prijeti jo je treba čvrsto, a dovolj nežno, da je ne utesnite.

Da plesalke ne pohodite (če slučajno ne bo razumela vase namere že iz prijema, kjer se dotikata), nikoli ne pričnite koraka s stopalom naprej. Po plesišču se ne drsi (kot marsikdaj radi zapišejo), ampak se delajo konkretni koraki. Zato lepo dvignite nogo, s katero boste pričeli in jo počasi, a odločno (kar ne pomeni, da brcnite!) potisnite s stegnom naprej. Ker bo deklica začutila pritisk, bo umaknila svojo nožico in skupaj bosta napravila plesni korak. Najprej tako odplešete par osnovnih korakov, da padete v filing, nato lahko poskusite vplesti zraven kaj drugega. Ampak vidim, da sprašujete, kaj pa, če gre za korak nazaj? E, zato imate svoj parkelj na njenem križu. Ne, da popustite, ko stopite nazaj in čakate, ali vam bo sledila, ampak jo možato potegnete s sabo. Spet ponavljam, ker so boljše plesalke, vam bodo že sledile. Kaj pa vrtenje? Sveta preproščina. samo popustite prijem na križu kar je zanjo znak, da se odmakne in ji z roko dajte vedeti, v katero smer se naj zavrti, kot bi pognali vrtavko. Z drugo roko jo zadržite, da se ne odrola 200m stran in potem spet potegnete k sebi - nakar jo znova trdno zgrabite. Vam ni ob tem treba storiti dobesedno nič pa bo vseeno izpadlo kul. Nekako tako kot yo-yo. Samo to je vodenje. Da daste bejbi vedeti, kaj mora storiti in da ste ji oporna točka. vse ostalo bo postorila sama.

Po plesu se ji obvezno zahvalite in se podajte v lov za novo žrtvi... em, soplesalko. Nič pa vam ne brani, da se kasneje ne vrnete ponjo, če je bilo z njo (bolj) fino plesati. Predvsem pa, ne plešite z mislijo na morebitni kasnejši fuk. Ženske to zavohajo! Ne vabite jo takoj po plesu na pijačo in se slinite okoli nje. Večer je še mlad in za to je še priložnost.
Načeloma bo sama pokazala, da ji je se do česa več in ravno ples zna biti glede tega zelo zgovoren. bolj se bo stiskala ob vas, rajcala in se nasploh obnašala kot da se (oprostite izrazu) goni. Pomembno: nekatere bejbe so že po difoltu malo bolj skurbane (spet pardon izrazu) in si lahko dečko kaj hitro opeče prste z grabljenjem po prepovedanih delih. Prvi ples ali dva je torej samo referenčna točka. Šele ko ženšče postane bolj divje od prej ugotovljene referenčne točke, lahko tovrstno aktivnost vračate. Kaj to pomeni v praksi? Če prej plešeta normalno, in vam deklica položi glavo na ramo, jo lahko malo bolj stisnete k sebi, pobožate po hrbtu, prislonite svojo glavo k njeni. Morda se zna nadaljevati. Če pa se bejba že ob prvem plesu grabi za joške, z ritjo drsa po vasem mednožju in na splošno samo ne fuka z vami na plesišču, nikakor ne pričnite s šlatanjem, dokler vas prav konkretno ne zgrabi za kurca. Ono prej je bil samo njen način plesa, ki zahteva partnerjevo pasivnost, oziroma dotikanje samo "varnih" regij njenega telesa. To zdaj ne pomeni, da morate stati kot hlod, ker boste izpadli kreten, ampak sodelujte zgolj s telesom, roke pa naj sledijo njenim rokam, bokom, zunanji strani stegen in in drugim varnim conam. She just wants some dirty dancing.

In tako smo se naučili zadnjega pravila. Moški sicer vodi, ampak zenska določa pravila igre. Dokler si kul, je vse v redu. In dokler boste ob plesu mislili zgolj na ples in kako je fajn da plesete, boste kul.

Kaj biti praktična posledica upoštevanja teh nasvetov? Oh, samo to, da se bodo čez čas bejbike lomile ena čez drugo, da bi plesale z vami. Plesalcev je vedno premalo. In če spoznaš kup deklic tako, da se stiskajo ob vas, ni vrag da ne bi kakšna tudi dala. Oink oink!

P.S: Alkohol pomaga mehčati kolena. Spijte kozarček ali dva, a niti pod razno več. S konjem, ki se opoteka po plesišču, ne bo plesala nobena.
P.P.S: Proti zadahu pomaga orbit. Nič ne bo z dirty dancingom, če vam iz ust zaudarja kot iz greznice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar