torek, 21. maj 2013

Mmm, pastrami

Slika ni moja, a rezultat je identičen!
Za mano so nori trije tedni,  v katerih je blog potegnil kratko. V opravičilo ponujam recept, kako si doma pripravite razvpiti pastrami.

Opozorilo: to počnite le, če imate dostop do mesno predelovalnih nujnosti, kot so hladna špajza, prekajevalnica in korito za slanico. Če se pečate z domačimi kolinami, potem vam je to na voljo. V kakem bloku bo izdelava znatno otežena, če ne celo nemogoča. ampak ajd, slišim, da zdaj punce svojim tipom za rojstni dan podarjajo zelharje, torej očitno obstajajo kake mini izvedbe.
Kakor koli že, recept predvideva, da se vsaj enkrat letno ukvarjate s kolinami. Takrat je tudi najprimernejši čas, da se poigrate z dotično zadevo.

Ko boste imeli koline in šli po govedino za klobase, vzemite še goveji prsni kos. Če ne veste, kaj je to, ve mesar.
Ločite meso s kosti (auslezvajte)  in oblikujte lep kos.
Denite ga zraven v slanico k ostalim (svinjskim) štikelcom. Brez ovoja, brez soli, popra, česna in ostale robe, s katero ste natrli svinino.
Po enem tednu (ja, že) ga vzemite ven ter povaljajte v začimbah: grobo mlet črni poper, koriander in zraven še malo klinčkov, samo toliko, da se čutijo izpod koriandra. Če ste take sorte človek, lahko  zraven primešate tudi rdečo papriko.

Navežite na špago in dajte prekadit skupaj s klobasami.

Zdaj pa glavna fora. Ne kuha se v vodi, ampak v pari. Najbolj enostavno je v steamerju, kdor si ga lasti, ker pa kmeti nismo tako fini, to počnem kar v pečici. Na dno pečice gre en globok pekač, v katerega se nalije za prst vode, pa govedino na mrežo, tik nad posodo. Važno je, da je pečka nastavljena samo na spodnje gretje. Temperatura je lahko kar okoli 150 stopinj. Pomaga, če v pekač vlijete vrelo vodo:)
Reč je kuhana v 2-3 urah, odvisno od velikosti kosa. Vmes lahko preverite s kako špilo, kako mehko je meso, in ali se kaj cedi ven, kdor si lasti termometer, pa naj preneha s termično obdelavo, ko je  temperatura v mesu cca 70 stopinj.


Meso naj počiva kako uro, da se ohladi. Reže se ga, kolikor je le mogoče na tanko.
Za prvinsko izkušnjo iz njega naredite sendvič z rženim kruhom in čim bolj blago gorčico.

Ni komentarjev:

Objavite komentar